Budova domu „parazitov“: Ako Bong Joon Ho a jeho tím urobili najlepšiu súpravu roka

Návrh konceptu „Parazit“



neon

[Poznámka editora: Tento príspevok obsahuje spojlery z parazita. ”;]

Kórejský režisér Bong Joon Ho ocenený „Parazitom“, ktorý získal ocenenie Palme d'Or, bol ocenený za jeho hlboký vhľad do triedneho boja, ale jeho scénografia je rovnako pôsobivá: Film nájde chudobnú rodinu, ktorá vstupuje do bohatej domácnosti v parku, a postupne ju berie počas ich života, a odhaduje sa 60 percent parazitov ”; sa koná v bohatom rodinnom dome Park. Väčšina divákov si možno neuvedomuje, že celá súprava bola postavená od nuly.

Vo filme navrhol tento zázrak modernej architektúry vymyslený architekt s názvom Namgoong Hyeonja. Po pravde povedané, bol to duchovný tvorca dizajnéra výroby „Parazitov“ Lee Ha Jun.

'Pretože dom pána Park je postavený architektom v príbehu, nebolo ľahké nájsť ten správny prístup k navrhovaniu domu,' vysvetlil Lee v preloženom e-mailovom rozhovore so spoločnosťou IndieWire. „Nie som architekt a myslím si, že je rozdiel v tom, ako architekt predpokladá priestor a ako robí návrhár výroby. Dávame prednosť blokovaniu a uhlom kamery, zatiaľ čo architekti vytvárajú priestory, v ktorých môžu ľudia skutočne bývať, a tak navrhovať ľudí. Takže si myslím, že prístup je veľmi odlišný. “

Podľa Bonga jeho výzvou pre produkčného dizajnéra „Snowpiercera“ nebolo len vytvorenie skutočne „vizuálne krásneho“ súboru, ale scéna, ktorá slúžila presným potrebám jeho fotoaparátu, kompozícií a postáv a zároveň stelesňovala bohaté témy jeho filmu. , V rozhovore pre spoločnosť IndieWire Bong opísal domov ako „svoj vlastný vesmír vo vnútri tohto filmu“. Dodal, že ho potešilo, keď počul, že slávni režiséri tohtoročnej poroty v Cannes - medzi ktoré patria Alejandro Gonzalez Iñarritu, Yorgos Lanthimos a Kelly Reichardt. - všetci boli presvedčení, že film sa odohral v skutočnom dome. Po pravde povedané, Bong požiadal svojho produkčného dizajnéra, aby vytvoril „otvorenú súpravu“ postavenú na vonkajšom pozemku.

Rodinný dom Park je jedným z najúžasnejších kusov produkčného dizajnu v nedávnej kinematografickej pamäti a príbeh jeho vytvorenia pridáva do majstrovského diela Bongu úplne novú vrstvu zložitosti. Tu Bong a Lee prerušia prístup s exkluzívnymi obrázkami z procesu navrhovania. Rozhovory boli zhustené a upravené kvôli prehľadnosti.

Návrh konceptu „Parazit“

neon

Viac parazitov v jednom dome

Bong: Myslím si, že na tomto filme je skutočne jedinečná táto myšlienka infiltrácie a to je niečo, čo prišlo z mojej skúsenosti [učiteľa] v ranom veku. Keď som doučoval, naozaj som cítil, že infiltrujem túto rodinu a odtiaľ pochádza moja inšpirácia, ale nakoniec som chcel rozprávať príbeh o ľuďoch okolo mňa, ktorí nie sú zločincami, prenikajúcimi do konkrétneho domu.

Takže to je spojler, ale v príbehu a nikto nehovorí, že v hostiteľovi by mal byť iba jeden parazit, takže príbeh je o zistení, že už sú v ňom hostitelia, ktorí sa usadili v hostiteľovi oveľa skôr. Páči sa mi však publikum, ktoré vstúpilo bez toho, aby vedelo druhú polovicu, takže nemôžem ísť do podrobností.

Dom som musel skutočne starostlivo navrhnúť. Je to ako jeho vlastný vesmír vo vnútri tohto filmu. Každá postava a každý tím má priestory, ktoré preberajú, ktoré môžu preniknúť, a tiež tajné priestory, ktoré nepoznajú. Takže dynamika medzi týmito tromi tímami a dynamika priestoru boli veľmi vzájomne prepojené a myslím si, že kombinácia skutočne vytvorila zaujímavý prvok pre tento film.

wim wenders všetko bude v poriadku

Lee: Pokiaľ viem, režisér Bong mal pri písaní scenára na mysli skutočného architekta, ale neovplyvnilo to dizajn domu pána Parka. Naozaj som určil prioritu blokovania, ktoré bolo načrtnuté v skripte režiséra Bonga. Pri pohľade na pôdorys, ktorý načrtol pri písaní skriptu, sme mali veľa rozhovorov.

Režisér Bong už mal pri písaní scenára na mysli konkrétne blokovacie prvky - herci ’; cesta cez obývaciu izbu a záhradu, cesta dole po schodisku z druhého poschodia na jedálenský stôl, pozícia, ktorá umožňuje hercovi diskrétne pozerať sa na kuchyňu zo schodiska na druhom poschodí, cesta z kuchyne dole do suterénu, cesta z suterén dole k tajnému bunkru, na cestu z garáže do obývacej izby a tak ďalej.

Bong: Príbeh požadoval všetky tieto veci z hľadiska blokovania, ako keby niekto bol v určitej pozícii, druhá postava ich musela špehovať; ak niekto prichádza, iná osoba sa musela schovať za roh. Takže tieto veľmi základné priestorové vzťahy medzi postavami už boli nadviazané.

Lee: Bolo dôležité navrhnúť priestor, ktorý spĺňa tieto požiadavky na blokovanie. Samozrejme, že boli pripravené na zmenu v závislosti od uhla kamery, ale určili sme polohu kamery pri navrhovaní priestoru tak, aby sa odrážal v celkovom dizajne. Navrhol som štruktúru, ktorá je široká a má skôr hĺbku než výšku, takže dom vyhovuje pomeru strán 2,35: 1.

Návrh konceptu „Parazit“

neon

majstrovská trieda prachu

'Vysoko a nízko'

Bong: Cinefilom možno pripomenúť „vysokú a nízku úroveň“ Akiry Kurosawu. V takom prípade je štruktúra jednoduchšia a silnejšia. Japonský názov je „nebo a peklo“. Na vrchole kopca je bohatý človek a na spodku je zločinná štruktúra. V prípade parazita je to v podstate rovnaké, ale s viacerými vrstvami.

Pretože príbeh sa týka bohatých a chudobných, je to samozrejme prístup, ktorý sme museli prijať, pokiaľ ide o navrhovanie zvuku a osvetlenia. Čím chudobnejší ste, tým menej slnečného svetla máte, a to je presne také, ako v skutočnom živote: Máte obmedzený prístup k oknám. Napríklad v sekcii Snowpiercer nemali zadné autá žiadne okná a v domoch s prízemím mali veľmi obmedzené slnečné svetlo, ktoré dostanete počas dňa - možno 15 alebo 30 minút - a tam sa film otvára.

V skutočnosti sme na tieto scény v „Parazite“ použili prirodzené osvetlenie. Všetky naše súpravy, bohatý a chudobný dom, boli postavené na vonkajších pozemkoch.

Lee: Dom pána Park je vonkajší súbor postavený s ohľadom na smer slnka. Pri hľadaní vonkajších pozemkov bol smer slnečného žiarenia rozhodujúcim bodom uvažovania. Počas nášho požadovaného časového rámca sme si museli pamätať na polohu slnka a podľa toho určiť polohy a veľkosti okien. Pokiaľ ide o praktické osvetlenie, DP [Hong Kyung Pyo] mal konkrétne požiadavky týkajúce sa farby. Chcel sofistikované nepriame osvetlenie a teplo z volfrámových svetelných zdrojov. Pred postavením súpravy sme spolu s DP niekoľkokrát navštívili, aby sme skontrolovali pohyb slnečného žiarenia zakaždým, a spoločne sme sa dohodli na umiestnení súpravy.

Návrh konceptu „Parazit“

neon

Predná záhrada ako rodinný televízor

Lee: Interiér a exteriér sme nezastrelili osobitne; Museli sme vytvoriť dokonalý dom… Hlavný dvor, ktorý uvidíte hneď po vstupe do domu, aj dvorek, boli postavené špeciálne pre tento film. Predný dvor bol kľúčovým dôvodom, prečo musel postaviť dom pána Parka. Režisér Bong už mal hercov ’; blokovanie.

Bong: Pokiaľ ide o poslednú scénu, v ktorej otec vyšiel do záhrady, mali sme veľa slnečného svetla a všetko je prirodzené. Je veľmi ťažké získať tú istú náladu alebo obrázok s umelým svetlom, a preto sme pri zostavovaní súpravy venovali toľko starostlivosti. Zastrelili sme to ráno, keď sme mali veľa slnka.

Lee: To je dôvod, prečo obývacia izba v prvom poschodí pána Parka nemá TV. Režisér Bong uviedol, že architekt v príbehu Namgoong Hyeonja postavil obývaciu izbu v prvom poschodí kvôli oceneniu záhrady. Stenu okna sme teda vytvorili v súlade s pomerom strán 2,35: 1 a chcel som, aby sa veľká obývacia izba a záhrada cítili ako pekná fotografia na obrazovke.

Pre dom pána Parka sme nepoužili veľa farieb. V interiéroch sme na zvýraznenie kontrastu s exteriérom používali väčšinou tmavé drevo a šedo-tónované materiály a praktickými svetlami so žltou farbou sme vytvorili sofistikovanú a teplú atmosféru. Počas výstavby sme to naplánovali tak, aby sme mohli voľne upravovať teplotu farieb a farby svetla praktických svetiel.

Zostup do hustoty

Lee: Dom pána Park je minimálny, prehľadný, veľký a usporiadaný. Je to veľký dom s veľkou záhradou pozostávajúcou z kontrolovaných farieb a materiálov - na rozdiel od štvrti suterénu. Na rozdiel od bohatého domu je polosuterénne okolie Kitaek farebnejšie, ale opäť sme minimalizovali farebné tóny čo najviac, aby nevystúpil žiaden konkrétny tón. Namiesto toho sú textúry drsné a priestor je hustejší v porovnaní s bohatým domom. Chcel som ukázať rastúcu hustotu, ktorá odráža rozdiel triedy medzi vyvýšenými a spodnými oblasťami, keď sa vzhľad mení z bohatého domu na susedné suterén.

nadčasová nbc recenzia

Toto je príbeh o koexistencii, ale aj režisér Bong a ja sme si boli istí, že musíme preukázať jasný kontrast. Tento kontrast sa maximalizuje v tom, ako sa vzhľad štvrtí postupne mení, keď rodina nekonečne klesá zhora nadol.

Bong: Pre túto sekvenciu s rodinami Kitaekových kráčajúcich domov v daždi sa stáva dočasným cestným filmom - cestným filmom zhora do kopca do nižšieho podzemí, z bohatého susedstva do chudobného susedstva. Naozaj som chcela, aby sa táto sekvencia v reálnom čase cítila, akoby spájala bohaté susedstvo s chudobnejším. To je jedno jedinečné trvanie. Dážď tečie cez celú túto sekvenciu.



Lee: Vo vyvýšených štvrtiach Soulu sa nachádzajú skutočné domy s vysokými stenami a veľkými záhradami. Schodisko je však jedným z kľúčových vizuálnych prvkov tohto filmu. Režisér Bong bol veľmi presný so svojou požiadavkou, že všetko musí zostupovať zhora nadol. Vzhľad štvrtí sa musel postupne meniť. Na dokončenie celkovej nuance a priestornosti filmu muselo byť viac dažďa a viac vody.

Bojovali sme však s početnými schodiskami na mieste - s početnými elektrickými vedeniami a schodiskami, ktoré vidíme, keď rodina klesá. Bohatý dom pána Parka aj dom Kitaekovho suterénu majú v domácnostiach niekoľko schodísk rôznej veľkosti. Idú hore a dolu. Počas práce na filme som nikdy nevytvoril toľko schodísk.

Bong: Je dôležité, aby sa postavy pohybovali nadol, ale dôležitejšie je, že sa s nimi pohybuje voda: Voda tečie zhora nadol, do bohatých štvrtí k chudobným a tieto postavy nad nimi nemajú kontrolu. Voda, ktorá s nimi steká, nakoniec zaplaví celý ich domov. Myslím si, že je to skutočne smutný prvok tejto postupnosti.

Záplavy v suteréne

Lee: To je dôvod, prečo hrdinovia žijú v tejto jedinečnej štruktúre domov v suteréne. Nepridal som to len preto, aby som ukázal veľmi kórejský prvok príbehu. Za tým je konkrétnejší význam, pretože polosuterén je v podstate stredom vysokej a nízkej úrovne. Existuje strach, že môžete spadnúť ešte nižšie, ale stále máte nádej, že ste stále napoly nad zemou, takže skutočne odráža tento medzný priestor, v ktorom sa nachádzajú, a priestory v tomto filme sú ešte viac rozdelené a všetky prepojené veľmi komplikovaným schodiskom.

Bol to súbor. V Kórei sú skutočné miesta s podobným vzhľadom, ale postavili sme súpravu, pretože sme museli zaplaviť celé okolie. Napriek tomu sme sa chceli vyhnúť tomu, aby to vyzeralo ako súbor. Priestor sme považovali za iného herca. Povedal som umeniu a nastaviť oddelenie, že namiesto pokusu o vybudovanie Kitaekovho polosuterénu by sme to mali priniesť.

Dostali sme veľa nápadov z miest, ktoré boli prepracované, a vytvorili sme silikónové formy skutočných tehál z týchto štvrtí, aby sme si vytvorili vlastné. Z umeleckých, divadelných a podporných oddelení bolo zapojených veľa diel. Šli sme okolo nájsť kachľové dvere, okenné krídla, okenné clony, okná, brány, dymové rúry, elektrické vedenia a podobne. Strávili sme veľa času požiadaním o povolenie ich vziať a kúpiť. Hľadanie materiálov trvalo mesiace. A potom sme ich začali umiestňovať na scénu, ktorá už bola trochu navrhnutá.

Boli prípady, keď sme museli upraviť dizajn, pretože rozmery dverí boli rôzne a tento proces nakoniec vytvoril úplne iný priestor. Ak o tom premýšľate, ľudia žijúci v týchto štvrtiach trávia desaťročia opravovaním a opravami vecí a veľa sa líši od toho, ako bývali domy. Okolie sa teda začalo rozširovať a spájať jeden po druhom, čím sa nakoniec vytvorili podrobnosti o priestore.

'Parazit'

... A tá kúpeľňa

Lee: Takto bol priestor opísaný v skripte režiséra Bonga. Spomínam si na skript, ktorý ho nazýval chrám exkrementov. V Kórei máme takzvané semi-suterénne domy a niektoré čiastočne suterénne kúpeľne. Uvažovali sme však o uhloch kamery na úpravu veľkosti a rozmerov priestoru tak, aby toaleta mohla byť čo najbližšie k stropu.

Počas vysokej školy som dočasne žil v čiastočne podpivničenom dome, ktorý vyzeral presne rovnako so spolubývajúcim, takže som na tie časy pri formovaní priestoru myslel. Spomínam si, že som sa sťažoval na to, aké plesnivé a nepohodlné bolo toalety, ale zistil som, že si spomínam na spomienky, aby som navrhol presne rovnaký priestor.



Najlepšie Články

Kategórie

Preskúmanie

Vlastnosti

Správy

Televízia

Toolkit

Film

Festivaly

Recenzia

Ocenenie

Pokladňa

Rozhovory

Clickables

Zoznamy

Video Hry

Podcast

Obsah Značky

Ocenenia Season Spotlight

Filmový Vozík

Ovplyvňujúce